Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

ilość 2
waga 250g
Cena 15zl
Nie masz konta?
Suszone owoce, orzechy i kasze
Hurt & Detal

Darmowa dostawa od 250 zł

TOP 10 NAJBARDZIEJ POŻYTECZNYCH SUSZONYCH OWOCÓW. CO TO JEST „URIUK”?

Post thumbnail

TOP 10 NAJBARDZIEJ POŻYTECZNYCH SUSZONYCH OWOCÓW. CO TO JEST „URIUK”?

1.      Morele suszone, uriuk.

Suszone morele występują w kilku rodzajach: całe owoce bez pestki oraz owoce z pestką – nazywane „uriuk”. Różnica jest taka, że uriuk dojrzewa na drzewie i pózniej jest zbierany całkowicie wysuszonym. Morele suszone bez pestki suszą się także pod słońciem, ale na ziemi i pózniej dodawana jest woda aby owoc był bardziej miękki. Uważa się, że uriuk jest najbardziej zdrowy ze wszystkich suszonych moreli, ponieważ po wysuszeniu zachowuje więcej witamin i w bardziej skoncentrowanej ilości.

✓ Suszone morele są bogate w witaminę A (60% dziennej dawki w 100 g produktu), dlatego ich spożycie będzie miało korzystny wpływ na kondycję włosów i skóry.

✓ Zawiera dużą ilość witamin z grupy B: B2, B3, B6, B9 – są to substancje biologicznie czynne, niezbędne dla organizmu człowieka, które biorą udział w procesach metabolicznych i wytwarzaniu energii.

✓ Morele suszone bogate są w witaminę C - wzmacnia odporność człowieka, przyspiesza proces gojenia ran, spowalnia proces starzenia się organizmu.

✓ Witamina E - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jest niezbędna do regeneracji tkanek, zapobiega anemii, łagodzi chorobę Alzheimera i cukrzycę.

✓ Suszone morele są po prostu niezastąpione dla zdrowia serca ze względu na zawarte w nich magnez, potas, fosfor, żelazo. Spożywanie moreli suszonych zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, awitaminozie, przyczynia się do poprawy wzrok i składu krwi.
 ✓ Błonnik w suszonych morelach normalizuje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga usuwanie toksyn, oczyszczając wątrobę.

 

2.      Śliwka suszona

Ze względu na swoje właściwości dietetyczne suszone śliwki są jednym z najlepszych produktów dla osób dbających o wagę.

✓ Bogata w błonnik i pektyny, co pozytywnie wpływa na pracę jelit.

✓ Zródło witamin i minerałów: suszone śliwki zawierają witaminy C, A, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez.

 ✓ Suszone śliwki są jednym z liderów pod względem zawartości kwasów organicznych (175% dziennej dawki w 100 g produktu).

✓ Doskonały środek profilaktyczny wobec nowotworów.

 

3.      Wiśnia suszona

Każda jagoda wiśni zawiera niesamowitą ilość przydatnych elementów. A niektóre z nich nie znajdują się w żadnej innej żywności. Wiśnia suszona to:

✓ Duża ilość substancji pektynowych, które oczyszczają jelita z toksyn, poprawiają motorykę jelit i normalizują procesy metaboliczne.

✓ Lider w zawartości antyoksydantów, witamin i minerałów.

✓ Garść jagód zawiera dzienną normę magnezu i kobaltu.

✓  Dzięki koktajlowi witamin korzystnie wpływa na rozrzedzenie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko powstawania zakrzepów.

✓ Najcenniejszy produkt dla układu krążenia.

 

4.      Figi suszone

Figi to idealne „kobiece” suszone owoce. Bez seksizmu – po prostu figi zawierają przytłaczającą ilość związków i minerałów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kobiet.

✓ Kwas foliowy i żelazo pomagają w anemii podczas ciąży.

✓ Wysoka zawartość potasu pomaga w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.

✓ Figi wśród wszystkich bakalii zawierają najwięcej błonnika.

✓ Zawiera dużo cukrów, więc już po zjedzeniu kilku owoców możesz czuć się syty.

✓ Figi suszone szeroko stosowane w medycynie ludowej na przeziębienia i zapalenie oskrzeli, niektóre choroby zapalne.

✓ Najbardziej przydatne suszone owoce dla przewodu pokarmowego.

 

5.      Suszona żurawina

Suszona żurawina jest nie mniej skuteczna w swoich korzystnych właściwościach niż świeże jagody ze względu na wysoką zawartość pierwiastków śladowych i witamin, które wzmacniają układ odpornościowy, a także chronią organizm przed infekcjami i bakteriami.

✓ Dobroczynne właściwości żurawiny dla organizmu wykorzystywane są w profilaktyce nowotworów.

✓ Żurawina ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, antyseptyczne, moczopędne i przeciwzapalne.

✓ Znajdujące się w żurawinie przeciwutleniacze poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci oraz chronią przed przedwczesnym starzeniem.

✓ Zapobiega tworzeniu się cholesterolu i glukozy we krwi, blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

 

6.      Suszone daktyle

Daktyle to idealne owoce dla osób odchudzających się, ponieważ są doskonałym zamiennikiem słodyczy. Pół szklanki suszonych owoców dostarcza:

✓ 12% dziennej wartości witaminy B6,

✓ 7% kwasu foliowego,

✓ 19% manganu,

✓ 15% magnezu,

✓ 5% wapnia.

✓ Suszone daktyle są liderami wśród suszonych owoców pod względem zawartości polifenoli.

✓ Najbardziej korzsystne dla układu odpornościowego.

 

7.      Jabłko suszone

Doskonałe, niskokaloryczne źródło błonnika, szybko wywołuje uczucie sytości i sprzyja dobremu trawieniu. Wykorzystywane w kuchni stanowią doskonały zamiennik przekąsek dla zwolenników zdrowego stylu życia i żywienia sportowego.

✓ Suszone jabłka to źródło żelaza - 43% dziennej wartości w 100 g produktu. Z tego samego powodu są przydatne w anemii i innych chorobach związanych z niskim poziomem hemoglobiny.

✓ Suszone jabłka bogate w antyoksydanty, a stosunkowo niski indeks glikemiczny pozwala diabetykom spożywać tą smaczną przekąske.

✓ Zródło błonnika pokarmowego. Świeże owoce zawierają 15% dziennej wartości błonnika, suszone 48% na 100 g produktu.

 

8.      Rodzynki

Suszone winogrona są znane i lubiane przez wszystkich. Słodkie, słodko-kwaśne, z pestkami i bez, niebiesko-czarne i jasnobrązowe, dodawane do puddingów, bułek, babeczek, innych wypieków i ciastek, płatków zbożowych, twarogu, kompotów itp.

✓ Cenne źródło potasu, który wspomaga układ krążenia, wapnia i pierwiastków śladowych.

✓ Bogate w tiaminę, żelazo, fruktozę, glukozę i wiele minerałów.

✓ Garść rodzynek może wypełnić organizm wymaganą dzienną dawką witamin, dlatego często jest przepisywana do stosowania w przypadku anemii.

✓ Mają korzystny wpływ na układ nerwowy.

9.      Mango suszone

Och mango, cud tropików! Słońce starannie zachowało w suszonym mango kompleks witamin A, C, E oraz antyoksydanty.

✓ Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu dobrze wpływa na jelita.

✓ Zawiera dużą ilość witamin, co pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

✓ Znacząco poprawia stan skóry i włosów.

 

10.   Melon suszony

Melon to pachnący, soczysty i słodki owoc. Jest to cenny produkt dietetyczny, który jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm, a dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawia trawienie i pracę jelit. Suszony melon zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości świeżych owoców.

✓ Suszony melon ceniony jest za zawartość kwasu foliowego, witamin z grupy B, błonnika, potasu i sodu, beta-karotenu.

✓ Doskonale wpływa na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, wzmacnia układ odpornościowy, jest wskazany przy anemii, zaparciach i kamicy moczowej.