TOP 10 NAJBARDZIEJ POŻYTECZNYCH SUSZONYCH OWOCÓW. CO TO JEST „URIUK”?

TOP 10 NAJBARDZIEJ POŻYTECZNYCH SUSZONYCH OWOCÓW. CO TO JEST „URIUK”?
1. Morele suszone, uriuk.
Suszone morele występują w kilku rodzajach: całe owoce bez pestki oraz owoce z pestką – nazywane „uriuk”. Różnica jest taka, że uriuk dojrzewa na drzewie i pózniej jest zbierany całkowicie wysuszonym. Morele suszone bez pestki suszą się także pod słońciem, ale na ziemi i pózniej dodawana jest woda aby owoc był bardziej miękki. Uważa się, że uriuk jest najbardziej zdrowy ze wszystkich suszonych moreli, ponieważ po wysuszeniu zachowuje więcej witamin i w bardziej skoncentrowanej ilości.
✓ Suszone morele są bogate w witaminę A (60% dziennej dawki w 100 g produktu), dlatego ich spożycie będzie miało korzystny wpływ na kondycję włosów i skóry.
✓ Zawiera dużą ilość witamin z grupy B: B2, B3, B6, B9 – są to substancje biologicznie czynne, niezbędne dla organizmu człowieka, które biorą udział w procesach metabolicznych i wytwarzaniu energii.
✓ Morele suszone bogate są w witaminę C - wzmacnia odporność człowieka, przyspiesza proces gojenia ran, spowalnia proces starzenia się organizmu.
✓ Witamina E - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jest niezbędna do regeneracji tkanek, zapobiega anemii, łagodzi chorobę Alzheimera i cukrzycę.
✓ Suszone morele są po prostu niezastąpione dla zdrowia serca ze względu na zawarte w nich magnez, potas, fosfor, żelazo. Spożywanie moreli suszonych zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, awitaminozie, przyczynia się do poprawy wzrok i składu krwi.
✓ Błonnik w suszonych morelach normalizuje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga usuwanie toksyn, oczyszczając wątrobę.
2. Śliwka suszona
Ze względu na swoje właściwości dietetyczne suszone śliwki są jednym z najlepszych produktów dla osób dbających o wagę.
✓ Bogata w błonnik i pektyny, co pozytywnie wpływa na pracę jelit.
✓ Zródło witamin i minerałów: suszone śliwki zawierają witaminy C, A, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez.
✓ Suszone śliwki są jednym z liderów pod względem zawartości kwasów organicznych (175% dziennej dawki w 100 g produktu).
✓ Doskonały środek profilaktyczny wobec nowotworów.
3. Wiśnia suszona
Każda jagoda wiśni zawiera niesamowitą ilość przydatnych elementów. A niektóre z nich nie znajdują się w żadnej innej żywności. Wiśnia suszona to:
✓ Duża ilość substancji pektynowych, które oczyszczają jelita z toksyn, poprawiają motorykę jelit i normalizują procesy metaboliczne.
✓ Lider w zawartości antyoksydantów, witamin i minerałów.
✓ Garść jagód zawiera dzienną normę magnezu i kobaltu.
✓ Dzięki koktajlowi witamin korzystnie wpływa na rozrzedzenie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko powstawania zakrzepów.
✓ Najcenniejszy produkt dla układu krążenia.
4. Figi suszone
Figi to idealne „kobiece” suszone owoce. Bez seksizmu – po prostu figi zawierają przytłaczającą ilość związków i minerałów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kobiet.
✓ Kwas foliowy i żelazo pomagają w anemii podczas ciąży.
✓ Wysoka zawartość potasu pomaga w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.
✓ Figi wśród wszystkich bakalii zawierają najwięcej błonnika.
✓ Zawiera dużo cukrów, więc już po zjedzeniu kilku owoców możesz czuć się syty.
✓ Figi suszone szeroko stosowane w medycynie ludowej na przeziębienia i zapalenie oskrzeli, niektóre choroby zapalne.
✓ Najbardziej przydatne suszone owoce dla przewodu pokarmowego.
5. Suszona żurawina
Suszona żurawina jest nie mniej skuteczna w swoich korzystnych właściwościach niż świeże jagody ze względu na wysoką zawartość pierwiastków śladowych i witamin, które wzmacniają układ odpornościowy, a także chronią organizm przed infekcjami i bakteriami.
✓ Dobroczynne właściwości żurawiny dla organizmu wykorzystywane są w profilaktyce nowotworów.
✓ Żurawina ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, antyseptyczne, moczopędne i przeciwzapalne.
✓ Znajdujące się w żurawinie przeciwutleniacze poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci oraz chronią przed przedwczesnym starzeniem.
✓ Zapobiega tworzeniu się cholesterolu i glukozy we krwi, blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
6. Suszone daktyle
Daktyle to idealne owoce dla osób odchudzających się, ponieważ są doskonałym zamiennikiem słodyczy. Pół szklanki suszonych owoców dostarcza:
✓ 12% dziennej wartości witaminy B6,
✓ 7% kwasu foliowego,
✓ 19% manganu,
✓ 15% magnezu,
✓ 5% wapnia.
✓ Suszone daktyle są liderami wśród suszonych owoców pod względem zawartości polifenoli.
✓ Najbardziej korzsystne dla układu odpornościowego.
7. Jabłko suszone
Doskonałe, niskokaloryczne źródło błonnika, szybko wywołuje uczucie sytości i sprzyja dobremu trawieniu. Wykorzystywane w kuchni stanowią doskonały zamiennik przekąsek dla zwolenników zdrowego stylu życia i żywienia sportowego.
✓ Suszone jabłka to źródło żelaza - 43% dziennej wartości w 100 g produktu. Z tego samego powodu są przydatne w anemii i innych chorobach związanych z niskim poziomem hemoglobiny.
✓ Suszone jabłka bogate w antyoksydanty, a stosunkowo niski indeks glikemiczny pozwala diabetykom spożywać tą smaczną przekąske.
✓ Zródło błonnika pokarmowego. Świeże owoce zawierają 15% dziennej wartości błonnika, suszone 48% na 100 g produktu.
8. Rodzynki
Suszone winogrona są znane i lubiane przez wszystkich. Słodkie, słodko-kwaśne, z pestkami i bez, niebiesko-czarne i jasnobrązowe, dodawane do puddingów, bułek, babeczek, innych wypieków i ciastek, płatków zbożowych, twarogu, kompotów itp.
✓ Cenne źródło potasu, który wspomaga układ krążenia, wapnia i pierwiastków śladowych.
✓ Bogate w tiaminę, żelazo, fruktozę, glukozę i wiele minerałów.
✓ Garść rodzynek może wypełnić organizm wymaganą dzienną dawką witamin, dlatego często jest przepisywana do stosowania w przypadku anemii.
✓ Mają korzystny wpływ na układ nerwowy.
9. Mango suszone
Och mango, cud tropików! Słońce starannie zachowało w suszonym mango kompleks witamin A, C, E oraz antyoksydanty.
✓ Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu dobrze wpływa na jelita.
✓ Zawiera dużą ilość witamin, co pomaga wzmocnić układ odpornościowy.
✓ Znacząco poprawia stan skóry i włosów.
10. Melon suszony
Melon to pachnący, soczysty i słodki owoc. Jest to cenny produkt dietetyczny, który jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm, a dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawia trawienie i pracę jelit. Suszony melon zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości świeżych owoców.
✓ Suszony melon ceniony jest za zawartość kwasu foliowego, witamin z grupy B, błonnika, potasu i sodu, beta-karotenu.
✓ Doskonale wpływa na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, wzmacnia układ odpornościowy, jest wskazany przy anemii, zaparciach i kamicy moczowej.