Co zrobić, aby orzechy i suszone owoce długo zachowały świeżość i smak?

Niewiele osób wie, że orzechy i suszone owoce wymagają specjalnego traktowania przed przechowywaniem, w przeciwnym razie mogą się szybko zepsuć i stracić swój smak i przydatność. Podpowiemy, co trzeba zrobić, aby przechowywać żywność przez całą zimę bez utraty jej jakości i jak ją prawidłowo spożywać.Co zrobić, aby orzechy i suszone owoce długo zachowały świeżość i smak?
Co zrobić z kupionymi wcześniej suszonymi owocami i orzechami?
Bezpośrednio po zakupie namocz suszone owoce w ciepłej wodzie przez pół godziny. W tym czasie dwutlenek siarki, który często jest dodawany do tego rodzaju produktu, rozpuści się i przejdzie do wody. Wysuszone owoce można następnie opłukać pod bieżącą, czystą wodą.
Orzechów nie trzeba moczyć - wystarczy przełożyć je na sito i dobrze przepłukać kilka razy. Po tym czasie suszone owoce i orzechy należy umieścić na ręczniku papierowym i wysuszyć w temperaturze pokojowej. Po wysuszeniu układa się je na blasze i wstawia do piekarnika w temperaturze 50-70 stopni. Można suszyć od pół godziny do kilku godzin. Tylko nie zwiększaj temperatury, jeśli nie chcesz, aby orzechy się usmażyły i straciły większość swoich pożytecznych substancji. Ten delikatny zabieg pomaga pozbyć się z orzechów i suszonych owoców zanieczyszczeń, jaj robaków i zapobiec zarażeniu lub pleśni podczas przechowywania.
Jeśli kupiliście orzechy w łupinach, stosujcie się do tej samej zasady: najpierw je umyjcie, a potem wstawcie do piekarnika na 50 stopni. Czas schnięcia wynosi 40-50 minut. W skorupce orzechy dłużej się przechowują i wolniej utleniają. Nadal jednak ważne jest przechowywanie orzechów w hermetycznej torbie, aby utrzymać właściwy poziom wilgotności. Mają taki sam termin przydatności do spożycia jak orzechy bez łupiny.

Jak przechowywać orzechy i suszone owoce?
Orzechy mogą być przechowywane do dwóch lat bez utraty wartości odżywczych, suszone owoce do roku, jeśli spełnione są określone wymagania. Optymalna temperatura dla orzechów wynosi od -5 do +15 stopni Celsjusza, dla suszonych owoców od -10 do +10 stopni Celsjusza. Jeśli są trzymane w ciepłym miejscu, mogą się u nich rozwijać pasożyty lub pleśń. Orzechy i suszone owoce przechowuj w suchych szklanych, ceramicznych lub drewnianych słoikach, albo zapakowane w worki próżniowe. Wszystkie słoiki powinny mieć szczelne pokrywki, które chronią je przed środowiskiem zewnętrznym. Różne rodzaje orzechów i suszonych owoców przechowuj osobno: wszystkie mają różne wskaźniki wilgotności i optymalne warunki. Mogą też łatwo wchłaniać zapachy z innych produktów.Jeśli przechowujesz orzechy i suszone owoce poza lodówką, upewnij się, że nie znajdują się one w pobliżu źródeł ciepła (np. kuchenki, lodówki lub mikrofalówki) i światła. Ważne jest również, aby pilnować wilgotności powietrza. Optymalna jest wilgotność od 15 do 25%, ale wyższa wilgotność może spowodować ich wyschnięcie i zepsucie.
Orzechy i suszone owoce można też trzymać w zamrażalce. W temperaturze -20 stopni będą przechowywane w nieskończoność. Ważne, żeby nie wyjmować ich stamtąd i nie rozmrażać. Należy też uważać na pleśń. Jeśli tak się stanie, należy wyrzucić produkt, łącznie ze wszystkim, co jest przechowywane w pobliżu.

Odpowiednie przetwarzanie i przechowywanie orzechów i suszonych owoców pomoże przedłużyć ich trwałość oraz zachować ich smak i wygląd. Ich głównymi przyjaciółmi są suchość i chłód, a nawet z samym tym warunkiem wytrzymają długo.