Korzyści płynące z rodzynek i dlaczego warto jeść namoczone rodzynki

Korzyści płynące z rodzynek i dlaczego warto jeść namoczone rodzynki
Rodzynki mogą być jasne lub ciemne, małe lub duże, bezpestkowe lub z pestkami. Wszystko zależy od rodzaju użytych winogron. Niezależnie od tego, zawsze najlepiej jest namoczyć sułtanki przed jedzeniem, a nie tylko po to, by usunąć z nich brud i zmiękczyć.
Zawartość kalorii, witamin i pierwiastków śladowych
Rodzynki są źródłem składników odżywczych, błonnika, minerałów, a także energii, ponieważ zawierają kalorie i cukier. Jeśli rodzynki są spożywane w umiarkowanych ilościach, przyniosą korzyści organizmowi.100g rodzynek bez pestek ma średnio 300 kcal i 1252 kJ. Białko - 3 g, tłuszcz - 0,46 g, węglowodany - 79 g (w tym cukry - 59 g).
Dla przypomnienia: standardowa puszka napoju gazowanego o pojemności 0,33 ml zawiera około 150 kcal i 33 g cukrów, w zależności od nazwy napoju. Dla sportowców wytrzymałościowych rodzynki są świetną alternatywą dla drogich suplementów sportowych. Stanowią one szybkie źródło tak potrzebnych węglowodanów i pomagają poprawić wydajność.
100g rodzynek zawiera m.in:
2,3 mg kwasu askorbinowego (witamina C)
1,88 mg żelaza
749 mg potasu
50 mg wapnia
3,7 g błonnika
32 mg magnezu
11 mg sodu
101 mg fosforu
Dla przypomnienia: pół filiżanki rodzynek to około 10 do 24% dziennego zapotrzebowania na błonnik, w zależności od wieku i płci. Pół filiżanki rodzynek zawiera średnio 1,3 mg żelaza. Jest to około 7% zalecanego dziennego spożycia dla większości dorosłych kobiet i 16% dla dorosłych mężczyzn.

6 faktów na temat korzyści zdrowotnych rodzynek
- Rodzynki są źródłem naturalnych związków chemicznych zwanych fitoskładnikami, takich jak fenole i polifenole. Tego typu składniki odżywcze są uznawane za antyoksydanty. Pomagają usunąć wolne rodniki z krwiobiegu i pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i DNA.
- Ze względu na zawarty w rodzynkach magnez i witaminy z grupy B, które odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego i normalizację snu, są one przydatne dla osób cierpiących na bezsenność.
- Rodzynki zawierają substancje fitochemiczne. Wspierają one zdrowie zębów i dziąseł poprzez zwalczanie bakterii w jamie ustnej, które powodują ubytki. Inaczej mówiąc, jedzenie rodzynek zamiast słodyczy i ciastek pomaga zachować zdrowy i piękny uśmiech. Ponadto, ponieważ rodzynki mają wiele właściwości antybakteryjnych, pomagają pozbyć się nieświeżego oddechu.
- W przypadku cukrzyków spożywanie sułtanek pomaga w regulacji glikemii po posiłku.
- Zawartość boru w rodzynkach sprawia, że są one "smaczne" w profilaktyce osteoporozy, osteochondrozy. Bor zapewnia pełne wchłanianie wapnia, podstawowego budulca wzmacniającego kości.
- Rodzynki są bogate w potas. Ten pierwiastek śladowy pomaga zrównoważyć zawartość soli w organizmie, a tym samym reguluje ciśnienie krwi. Ponieważ rodzynki zawierają błonnik, mają korzystny wpływ na biochemię naczyń krwionośnych, czyniąc je mniej "sztywnymi", co z kolei może obniżyć ciśnienie krwi.

Dlaczego i jak moczyć sułtanki?
Do jedzeniaChociaż jedzenie rodzynek na surowo ma kilka korzyści zdrowotnych, moczenie ich w wodzie pitnej przez 6-8 godzin, a następnie spożywanie jest jeszcze zdrowsze. Uważa się, że zdrowotna moc rodzynek jest w ten sposób szybciej przyswajana.
Tak więc, nasza rada: wstępnie namoczone rodzynki są spożywane w wodzie dla większych korzyści zdrowotnych.
Do moczenia nie należy używać wrzącej wody, a jedynie gorącej - nie wyższej niż 40°C. Aby to zrobić, przepłucz rodzynki gorącą bieżącą wodą, zalej i pozostaw na 10-15 minut. Rodzynki opłukać na sicie, odsączyć z płynu i ponownie przepłukać bieżącą wodą. Umieść rodzynki w pojemniku, zalej je wodą pitną i pozostaw na noc. Następnie odcedzić, opłukać i zjeść.
Do gotowania
Oczywiście, aby wykorzystać rodzynki w gotowaniu, świetnie jest też je namoczyć. Można je namoczyć w wodzie, mocnej herbacie, soku lub bulionie warzywnym (jeśli np. będą używane do gorących dań głównych).
Bardzo dobre są również rodzynki namoczone w mocnych napojach alkoholowych - koniaku, rumie, likierze. Zalej rodzynki alkoholem na 6-8 godzin, mieszając od czasu do czasu. Przechowywać w lodówce przez 2 do 3 dni, pod przykryciem. Zrób składnik do słodkich wypieków i deserów.
W razie potrzeby rodzynki do gotowania można ugotować na parze w parowarze lub w łaźni parowej. Wcześniej dokładnie opłucz jagody bieżącą wodą.
