Niesamowicie pyszny i zdrowy kompot z rodzynek, moreli i suszonych jabłek

Niesamowicie pyszny i zdrowy kompot z rodzynek, moreli i suszonych jabłek
Kompot z rodzynek, moreli i jabłek można robić przez cały rok! Filiżanka bogatego, korzennego napoju rozgrzeje Cię w chłodzie, a w upale będzie orzeźwiająca z kostkami lodu! Oczywiście, można zrobić kompot ze świeżych jabłek, ale suszone owoce dodadzą bogatego smaku i specjalnego aromatu. Suszone owoce: rodzynki i morele są świetnym dodatkiem do suszonych jabłek. Rozjaśnią smak i kolor napoju, a także wzbogacą go o witaminę C, która jak wiadomo doskonale wspiera organizm w zimnej porze roku. Przy okazji można użyć też innych suszonych owoców, np. śliwek czy fig. Wtedy nie trzeba w ogóle dodawać cukru.
Czas gotowania: 60min
Liczba porcji: 12
Liczba kalorii: 44,5 kcal
Białko: 0,5g
Tłuszcze: 0,1g
Węglowodany: 11g
Składniki:
suszone jabłka - 80 g
rodzynki - 50 g
morele - 50 g
cynamon - 0,5 łyżki.
cukier - 1 łyżka.
woda - 2,5 - 3 l
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki na kompot z sułtanek, moreli i suszoncyh jabłek. Obierz jabłka. Dobrze spłukać czystą wodą. Suszone jabłka przełożyć do miski. Zalać gorącą wodą, najlepiej wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Opłucz suszone jabłka w durszlaku.
Krok 2.

Morele również opłukać ciepłą wodą, a następnie posortować. Umieścić w innym pojemniku i zalać wrzątkiem lub gorącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na 15 minut.
Krok 3

Najpierw musimy posortować rodzynki. Spłucz rodzynki czystą, ciepłą wodą. Przełożyć do głębokiego naczynia i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 15 minut. Opłucz następnie w durszlaku.
Krok 4

Wszystkie wcześniej ugotowane suszone owoce jeszcze raz dokładnie opłukać, a następnie umieścić w naczyniu do kompotu i napełnić czystą wodą pitną. Dodaj rodzynki, morele i suszone jabłka i doprowadź do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 10-20 minut.
Krok 5.

Posypać cukrem (można użyć zwykłego, brązowego cukru lub, jeszcze lepiej, zastąpić miodem). Dopraw kompot cynamonem w proszku, a następnie wymieszaj chochlą.
Krok 6.

Gotuj kompot na małym ogniu przez 5-10 minut, a następnie wyłącz ogień. Zostawcie go na kuchence. Przykryj napój szczelnie pokrywką i pozostaw na 10-15 minut. Rozlać do szklanek i cieszyć się napojem :)